ÖNTÖZŐRENDSZER - ÖNTÖZÉSTECHNIKA

Minőségi öntözés - szabványos öntözőrendszer - professzionális öntözéstechnika

tel: 06 209 670 878  Gombos Zsolt  Email   RSS

automata öntözőrendszer, öntözéstechniaöntözőrendszer értékesítés, forgalmazásöntözés, locsolás, öntözőöntözőrendszerek tervezése, kivitelezéseszórófej, mágnesszelep, automatika

Szabványos öntözőrendszer


Az automata öntözőrendszer tervezése és építése során kiemelten ragaszkodjunk a szabványokhoz.
Az öntözéstechnikai szabványokat a vezető gyártó cégek alakították ki s ma már az egész öntözési szakma magáénak tudhatja ezeket. Sajnos minden évben találkozunk olyan kivitelezéssel, melyben fittyet hánynak a fent említett szabályokra s a megépített locsolórendszer nem tölti be feladatát megfelelően. Ezeknek a rendszereknek az átalakítása, szerencsés esetben, egyszerűen megoldható. Általában elegendő néhány fejet átrakni, esetleg a szórófejek átfúvókázni. Szélsőséges esetekben viszont az egész rendszert át kell alakítani az optimális öntözés érdekében. Ugye mondanunk sem kell, hogy ez mennyi energiával és idővel jár, az anyagi veszteségről már nem is beszélve.
Számtalan szakma szigorúan betartja a rá vonatkozó szabványokat, hiszen az hosszútávon a megrendelők érdekét szolgálják. Az öntözéstechnikában is így van ez. Itt is megvannak azok az öntözéstechnikai szabványok, melyet a szakma nagy része be is tart, a megrendelők pedig el is fogadnak.
Nézzük meg melyek az öntözőrendszer építést érintő szabványok.


Öntözőrendszer Tervezés

A tervezési szabványokról részletesebben a követező oldalon olvashat.- Öntözőrendszer tervezés
Itt csak egyetlen, de egyben a leggyakoribb hibára hívnánk fel a figyelmüket. Ez pedig a szórófej kiosztás. Az automata öntözőrendszer optimális működésének az alapja a helyes szórófej kiosztás, mely nélkül nem lehet jól működő öntözőrendszert építeni.
A szórófejeket mindig a szórási sugaruknak megfelelő távolságra helyezzük el egymástól, vagyis szórófejtől szórófejig öntözünk!
Ezen szabály betartása már félsiker, egy professzionális rendszer kiépítésében.
Olvassa el a tervezési segédletet, melyben végigvesszük az automata öntözőrendszer tervezését az alapoktól. Itt rengeteg hasznos információt talál a optimális öntözőrendszerrel kapcsolatban.
Öntözőrendszer kivitelezést érintő szabványok egyrészről vonatkoznak a megfelelő anyagválasztásra. Itt nem elsősorban a drága prémiumkategóriás termékek használatát értjük, hanem az optimális anyagválasztást, hiszen minden alkatrésznek megvan a megfelelő felhasználási területe.
A szórófejek kiválasztásáról a következő oldalon olvashat. - Szórófejek - szórófejek kiválasztása


Csővezetékek, idomok

A öntözőrendszer a vízforrástól a szeleposztóig állandó víznyomás alatt van. Az ide beépített csövek és szerelvények minősége ennek megfelelően minősített kell, hogy legyen.
Gondoljuk csak át, hogy mekkora károkat tud okozni a víz egy nem megfelelően méretezett cső vagy idom miatt, ha az esetleg megsérül.
Mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy a szeleposztóig minimum 10 baros csöveket és 16 baros KPE idomokat használjon.
Kérem tekintse meg a minősített Unidelta KPE idomok katalógusát. - Unidelta