ÖNTÖZŐRENDSZER - ÖNTÖZÉSTECHNIKA

Minőségi öntözés - szabványos öntözőrendszer - professzionális öntözéstechnika

tel: 06 209 670 878  Gombos Zsolt  Email   RSS

automata öntözőrendszer, öntözéstechniaöntözőrendszer értékesítés, forgalmazásöntözés, locsolás, öntözőöntözőrendszerek tervezése, kivitelezéseszórófej, mágnesszelep, automatika

Öntözőrendszer karbantartás, javítás

Automata öntözőrendszer karbantartás
Az automata öntözőrendszerek hosszú távú működésének egyik titka, a megfelelő karbantartás.
Az elmúlt évtizedek ipari fejlődése nyomán a precíziós műanyag gyártásban is nagy minőségi változást hozott.
Az mai korszerű öntözőrendszer alkatrészek kiemelkedő minőségűek, megbízhatóak, biztonságosan működnek akár évtizedeken keresztül is.
Nézzük meg, melyek az automata öntözőrendszer karbantartást igénylő részei.


Központi szűrő
karbantartása

Központi szűrőt - függetlenül attól, hogy csapvizes, vagy kútvizes öntözésről van-e szó - minden öntözőrendszer építése során telepíteni kell!
Sokszor elhangzik a telepítők részéről az a mondat, hogy minek ide szűrő, hiszen úgyis csapvízről történik az öntözés a csapvíz pedig tiszta. Gondoljunk csak bele, mi történik egy csőtörés után, amikor rengeteg szennyező anyag ömlik be a vízhálózatba.
Ennél sokkal komolyabb műszaki problémát okozhat, ha a szennyező anyagok a mágnesszelepek működését lehetetlenítik el. A bekerülő szennyeződések miatt a mágnesszelepek esetleg nem tudnak visszazárni az öntözés befejeztével. A víz így akadálytalanul tovább folyik a fennakadt szelepeken keresztül.
A központi szűrőt mindig az öntözőrendszer vízforrási pontjára, közvetlenül az elzáró csap után telepítsük, így az a teljes rendszer védelmét biztosítja.
Az automata öntözőrendszerek szűrését általában lamellás vagy hálós szűrőkkel biztosítjuk.
A lamellás szűrőket elsősorban tóvíz szűrésére használjuk, melyek több lebegő szennyeződést tartalmaznak.
Csapvíz vagy kútvíz szűrésére hálós szűrőket használjunk.
A fent említett szűrők nem alkalmasak homok szűrésére. Erre a feladatra speciális homokszűrőket úgynevezett hidrociklonokat használunk. Szélsőséges esetben ülepítéses módszerrel oldjuk meg az öntözési víz homokmentesítését.
Csapvizes öntözés esetén általában elegendő évente egy alkalommal kitisztítani a központi szűrőt.
Kútvizes öntözés esetén, a tisztítás gyakorisága nagyban függ a víz tisztaságától. Itt általános szabályt nem tudunk felállítani, minden rendszert egyedileg kell kezelnünk.
Mit okoz az eltömődött szűrő? Ha túl sok a szennyeződés a szűrőben, csökken a nyomás a rendszerben. Eleinte ennek csak kisebb látható jelei mutatkoznak. A fejek nem locsolnak annyira szépen, kevéssé porlasztanak, nem locsolnak el annyira messzire. Később, ha már szinte teljesen eltömődött a szűrőbetét, a fejek akár már ki sem emelkednek, esetleg a szelepek nem tudnak visszazárni az alacsony nyomás miatt.
Az automata öntözőrendszer karbantartás egyik legfontosabb mozzanata a téli víztelenítés melyről részletesebben a következő oldalon olvashat - öntözőrendszer téli víztelenítés.


Szórófejek tisztítása.

A Hunter és a Rain Bird úgynevezett vízkenésű fejei nem igényelnek semmilyen külön karbantartást. E fejek általában öntisztulóak - az öntözés elején és a végén a tömítés mellett kiömlő víz egyben elvégzi a fejek tisztítását is.
Néhány szórófej kettős tömítéssel rendelkezik, ami tovább csökkenti az elszennyeződés esélyét.
Mi a helyzet a vízkő lerakódásokkal.
A vízkő az automata öntözőrendszerek esetén a legritkább esetben okoz működési rendellenességet. Ugyanis az öntözőrendszerek hideg-vízzel működnek, így nagyon kicsi az esély a jelentősebb vízkőlerakódásokra.


Szórófej beállítások

A szórófej beállításokat esetenként kell csak elvégeznünk.
Általában az öntözőrendszer tavaszi indítása során végezzük el a szórófejek ellenőrzését, a beállítások helyességét.
Összességében az lehet mondani, hogy a professzionális szórófejek csak nagyon ritkán állítódnak el maguktól, így azok újraállítására is csak ritkán van szükség.


Mágnesszelepek karbantartása.

A mágnesszelepek megbízható működése az öntözőrendszer biztonságos működésének az egyik legfontosabb kritériuma. A szelepek meghibásodása súlyos következményekkel járhat. Gondoljunk csak bele, mi történik, ha egy szelep felakad és a víz akadálytalanul folyik rajta keresztül. Vagy esetleg nem nyit meg a szennyeződéséktől eldugult mágnesszelep.
A mai, jó minőségű mágnesszelepek többszörös szűrőzéssel biztosítják az üzembiztos működést. Műgyantába ágyazott behúzómágnesük hosszútávon megbízhatóan működik még kedvezőtlen körülmények között is.
A helyesen telepített mágnesszelepek nem igényelnek külön karbantartást. Szabványosan telepített és karbantartott öntözőrendszereknél nem juthat el szennyeződés a mágnesszelepekig. Az esetlegesen elszennyeződött szelepek tisztítását a szelepek szétszerelésével tudjuk megoldani.


Automatika, vezérlő karbantartása

Az öntözőrendszer vezérlő automatika - a memóriaelem cseréje kivételével - nem igényel semmilyen külön karbantartást. A memóriaelemet a használati útmutatóban meghatározott időközönként feltétlenül cseréljük ki.


Esőérzékelő karbantartása

Az esőérzékelő nem igényel semmilyen külön karbantartást.

Cégünk kiemelten Budapesten és Pest - megyében vállal Hunter, Rain Bird, és Toro típusú öntözőrendszer javítást, szervizelést