ÖNTÖZŐRENDSZER - ÖNTÖZÉSTECHNIKA

Minőségi öntözés - szabványos öntözőrendszer - professzionális öntözéstechnika

tel: 06 209 670 878  Gombos Zsolt  Email   RSS

automata öntözőrendszer, öntözéstechniaöntözőrendszer értékesítés, forgalmazásöntözés, locsolás, öntözőöntözőrendszerek tervezése, kivitelezéseszórófej, mágnesszelep, automatika

Feladatnak megfelelő - ideális szórófej választás

Az automata öntözőrendszer tervezés egyik legkritikusabb pontja az ideális szórófej kiválasztása. Hová, milyen területre milyen típusú szórófejet érdemes telepíteni?

Ha öntözőrendszert építünk, az egyik legfontosabb szempont a költéshatékonyság.
Akkor jó egy öntözőrendszer, ha az önözéstechnikai szabványok betartása mellett, optimális mennyiségű szórófejből és zónából építettük ki.
Túl kevés szórófej alul-öntözöttséget eredményezhet. Ha túl sok, vagy nem megfelelő típusú szórófejet építünk be az megnövelheti a kivitelezés költségét
 
Szórófejek hidraulikai tulajdonságai
Alapszabályként azt mondhatjuk, hogy egy terület öntözése során igyekezzünk kihasználni a szórófejek optimális szórási távolságát, minél nagyobb sugarú öntözőfejeket alkalmazzunk.
Természetesen figyelembe kell venni a szórófejek hidraulikai képességeit is. Hiszen pl. egy PGP szórófej akár 14 m-re is ellocsol, de szinte sohasem használjuk ki a maximális szórástávolság adta lehetőségeket, hiszen itt nagyon megnő a vízfogyasztás. Az előbb említett Hunter PGP szórófej pl. 10 m szórási sugárnál mindössze 5 liter vizet igényel Viszont a legnagyobb fúvókával akár 15 m szórási távolságra is képes. Itt viszont a vízigénye 50 literre változik. Tehát egységnyi idő alatt tízszer annyi vizet igényel. Nagyon kevés az a rendszer, ahol a hidraulikai jellemzők lehetővé teszik az ilyenfajta szélsőséges szórófej kihasználást.
Ezért van, hogy a szórófejeket általában működési tartományuk középső részében üzemeltetjük.
Minden szórófejhez tartozik egy hidraulikai táblázat, melyből könnyedén kiolvashatjuk az optimális működési adatokat.
A második szabály tehát, hogy kerüljük a szélsőséges hidraulikai tervezést.


Melyek még azok a tényezők, amelyek a szórófejek működését befolyásolják?

A domborzati viszonyok.
A lejtős területekre alacsonyabb öntözési intenzitással rendelkező fejeket telepítsünk. Így kisebb lesz az erózió és a vízelfolyásból származó öntözési veszteség.
Kis intenzitású fejeknek tekintjük általában a rotoros szórófejeket és a Rotary típusú fejeket is. (Hunter PGP szórófej, Rain Bird 5000-es szórófej, Hunter Rotary fúvóka)

Növényzet
A növények akadályozzák a szófejek optimális működését, ezért a növényzettel sűrűn betelepített füves kertek speciális kiosztást igényelnek. Ez nem csak a fejek elhelyezésére, de típusára is vonatkozik.
Az alacsony növényzet általában nem jelent különösebb akadályt, hiszen a szórófejek ezeken akadálytalanul át tudnak locsolni.
Sokkal bonyolultabbak a bokrokkal betelepített területek. Az ilyen kertekben néha nem is lehet mértani kiosztást végezni. A szórófejek optimális elhelyezése ilyen esetekben a kivitelezést végző szakember tapasztalata alapján kell, hogy megvalósuljon.
A ligetes kertekben a fatörzsek és a lenyúló lombkorona okozza a legnagyobb problémát. Ilyen esetekben alacsony-szögű fúvókák alkalmazásával lehet optimális eredmény elérni.

A szórófejek típusaival és felhasználási területeivel egy másik oldalunkon foglalkozunk.